KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rewalidacja

18-12.05.2020r.


Kierunek usprawniania

- doskonalenie percepcji wzrokowej

Połącz kolejno (karty pracy)

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//karta_pracy10.pdf

- orientacja kierunkowa

Karta pracy ćwiczy postrzeganie i orientację kierunkową

- doskonalenie sprawności ruchów dłoni

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//wycinamy-morskie-fale.pdf

Ćwiczenia grafomotoryczne karta pracy Wycinamy fale morskie

- doskonalenie percepcji wzrokowej

Zapamiętaj i odtwórz karta pracy

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//liczenie-strzalek.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//karta_pracy6.pdf

11-14.05.2020r.

Kierunek usprawniania :

- ćwiczenia usprawniające pamięć i percepcję wzrokową

Karta pracy odtwarzanie rysunku z pamięci (dwa poziomy trudności A łatwy, B trudniejszy)

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//zapamietaj-i-odtworz-p1-17a.pdf

- ćwiczenia grafomotoryczne, które pozwolą dziecku trenować sprawność dłoni i palców oraz pomogą w rozwijaniu koordynacji wzrokowo-ruchowej. Dzięki tym ćwiczeniom nauka pisania stanie się łatwiejsza, przyjemniejsza i bardziej efektywna.

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//rysowanie-oburacz-21b.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//rysowanie-oburacz-22b.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//rysowanie-oburacz-4b.pdf

Karta pracy rysuj po śladzie dokończ szlaczki, rysuj oburącz

- Sekwencje czasowe  przyczyny i skutki zdarzeń

Karta pracy (Historyjki obrazkowe 78 A i B gdzie A oznacza poziom łatwiejszy a B poziom trudnieszy)

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//historyjka-obrazkowa-78b.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//historyjka-obrazkowa-78.pdf

- zadaniem dziecka jest opowiedzieć, co się wydarzyło i (z pomocą dorosłego) wymyślić tytuł historyjki. Może również użyć swojej wyobraźni, by wymyślić to, czego historyjka nie pokazuje: co mogło się dziać wcześniej i co stało się potem.
- dodatkowo, możemy pociąć historyjkę na poszczególne części i wymieszać je, a następnie poprosić dziecko, by ułożyło obrazki według właściwej kolejności zdarzeń.

4-7.05.2020r.

Kierunek usprawniania

- kształtowanie sprawności manualnej

Ćwiczenia grafomotoryczne, rysowanie po śladzie

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//grafomotoryka-folklor-kwiat-01.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//grafomotoryka-motyl-02.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//grafomotoryka-zolw.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//szlaczki-zamek.pdf

29.04.2020

Kierunek uspraniania

- doskonalenie percepcji  słuchowej

  • wysłuchiwanie i rozpoznawanie dźwięków naturalnych: wysłuchiwanie dźwięków naturalnych dochodzących z najbliższego otoczenia;
  • rozpoznawanie dźwięków z otoczenia: instrumentów, głosów zwierząt, głosów ludzi, pojazdów, dźwięków urządzeń gospodarstwa domowego;

 

https://www.youtube.com/watch?v=VyXhyl00qGw

https://www.youtube.com/watch?v=w-7bAERrKuo

 

- ćwiczenia rozwijające kompetencje  emocjonalno społeczne

Na każdym arkuszu znajdują się dwie ilustracje. Po wycięciu obrazków z całego zestawu należy je wymieszać i poprosić dziecko o ułożenie ich we właściwej kolejności.

Na spacerze

zaskoczenie, smutek, żal, radość z dzielenia się (karty pracy w załączniku)

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//sekwencje-czynnosci-23-1-bc.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//moje-szlaczki-xl-1.pdf

28.04.2020

Kierunek usprawniania

- ćwiczeń  aktywności ruchowej i koordynacji wzrokowo ruchowej

Zabawa z piosenką

https://www.youtube.com/watch?v=LNouuY9zrKQ

https://www.youtube.com/watch?v=FZ3pj_ZkldQ

- ćwiczenia grafomotoryczne (karty pracy)

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//moje-szlaczki-2.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//moje-szlaczki-xl-1.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//moje-szlaczki-xl-3.pdf

27.04.2020

Doskonalenie percepcji  słuchowej.

  • rozpoznawanie źródła dźwięków (miejsca, odległości: blisko – daleko; ilości dźwięków:  dużo – mało);
  • naśladowanie dźwięków, które wydaje rodzic;
  • uwrażliwianie słuchowe – dostarczanie dziecku różnorodnych bodźców słuchowych, słuchanie dźwięków nagranych na płycie, uwrażliwianie na dźwięki z najbliższego otoczenia, np. dzwonek telefonu, odgłos przelatującego samolotu, głos mamy;
  • wysłuchiwanie i rozpoznawanie dźwięków naturalnych: wysłuchiwanie dźwięków naturalnych dochodzących z najbliższego otoczenia;
  • rozpoznawanie dźwięków z otoczenia: instrumentów, głosów zwierząt, głosów ludzi, pojazdów, dźwięków urządzeń gospodarstwa domowego;

 

https://www.youtube.com/watch?v=VyXhyl00qGw

https://www.youtube.com/watch?v=w-7bAERrKuo

 

  • rozpoznawanie wytwarzanych dźwięków: uderzanie łyżeczką w szklankę, uderzanie pałeczką w szybę, uderzanie w drewno, stukanie w meble, uderzanie piłki (odbijanie piłki), uderzanie klockami o siebie, klaskanie, darcie papieru, gniecenie papieru, lanie wody;

 

Wyszukiwanie rymów

Znajdź pary rymujących się wyrazów i połącz je w pary (Karta pracy ) 

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//rymy-o-1.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//rymy-o-2.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//rymy-o-3.pdf

 

 

22.04.2020

Ćwiczenia spostrzegania na materiale literowym

Otocz pętelką koloru niebieskiego wszystkie wielkie litery „B”  a  koloru czerwonego wszystkie małe litery „b”. Można kartę pracy wykorzystać kilka razy wybierając za każdym razem inną literę. Stopień trudności można modyfikować w miarę potrzeb, zaczynając od mniejszej ilości liter do coraz większej.

Karta pracy w załączniku.

 

Obrysowywanie liter, lepienie ich z plasteliny. Obrysuj szablon litery „ B”, i wypełnij kontur kolorowymi kredkami.

Następnie ulep  z plasteliny literę L, A, O, N,B

Karta Pracy w załączniku/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//bB(1).jpg

21.04.2020r.

Kształtowanie i usprawnianie analizy i syntezy słuchowej

Tworzenie wyrazów na określona głoskę.

- co się zaczyna na literę A

- co się zaczyna na literę L

Karty pracy w załączniku

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//Głoski-elementarz-literki-S-K-R.jpg

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//alfabet-szukamy-a.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//alfabet-szukamy-l.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//skladanki-wyrazowe-p1-3L-1bc.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//slowa-rozpoczynajace-sie-na-A-bc.pdf

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//slowa-rozpoczynajace-sie-na-L-bc.pdf

20.04.2020r.

 

 Ćwiczenia ruchowe o charakterze relaksacyjnym i usprawniającym.

- Ilustrowanie ruchami: lotu ptaka, otrzepywanie rąk z wody, nawijanie wełny na kłębuszek, gra na różnych instrumentach, zgniatanie papierów.
- Ćwiczenia rozmachowe połączone z doskonaleniem technik plastycznych (malowanie farbami przy pomocy pędzla, palcami, malowanie kredkami, flamastrami, rysowanie):
•Wypełnianie kolorem całej powierzchni papieru,
•Malowanie form kolistych,
•Malowanie form falistych, np. fale morskie,
•Malowanie dużych konturów rysunków,
•Malowanie palcem kół, linii poziomych, pionowych (prysznice, chmurki, skoki ptaszka) z zachowaniem kierunku od lewej do prawej,

 

16.04.2020r.

Kierunek usprawniania 

- ćwiczeń  aktywności ruchowej i koordynacji wzrokowo ruchowej

Zabawa z piosenką

https://www.youtube.com/watch?v=LNouuY9zrKQ

https://www.youtube.com/watch?v=FZ3pj_ZkldQ

- ćwiczenia grafomotoryczne

Rysuj szlaczki po śladzie staraj się nie odrywać ręki od kartki w trakcie pisania po śladzie

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//16.04.2020.docx

15.04.2020

Kierunek usprawniania

- ćwiczenia rozwijające kompetencje  emocjonalno społeczne

Wykonaj z pomocą dorosłych kartę pracy „Emocje” , opowiedz mamie kiedy jesteś szczęśliwy  a kiedy smutny, namaluj farbami na kartce papieru emotke tak jak robiliśmy to na zajęciach zaznacz  jaki masz dziś humor./uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//15.04.2020 rewalidacja.docx

 

07.04.2020r

Kierunek usprawniania

- - ćwiczenia percepcji słuchowej

* rozpoznawanie barw dźwięków

Przygotowanie 3 przedmiotów z różnych materiałów – szklanka, drewniany klocek, metalowy kubek. Zapoznanie się z ich barwą poprzez uderzanie w nie drewnianą pałeczką. Następnie polecamy aby dziecko obróciło się tyłem i odgadywało o który przedmiot uderzamy. Zabawa odbywa się na zmianę wspólnie z rodzicami. Gdy dziecko sprawnie odgaduje, zwiększamy ilość przedmiotów dokładając po jednym

./uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//8.04.docx

 

- Ćwiczenie percepcji słuchowej oraz koordynacji  wzrokowo ruchowej

https://www.facebook.com/KrainaMuzyki/videos/648874962348245/

 

Karta pracy  

Pomaluj farbami jajko wielkanocne przy użyciu pędzla lub patyczka.

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//07.docx

06.04.2020

Kierunek usprawniania:  doskonaleni percepcji słuchowej i koordynacji wzrokowo ruchowej.

Propozycja zabawy z muzyką.

https://youtu.be/TZAY7eUTLFg?t=40

My stukamy na pudełkach już piąty dzień 
cały dzień, cały dzień
i stukaniem tym wcale nie nudzimy się.
nie, nie, nie
A kiedy, kiedy , kiedy,
juz trzeba trzeba
położyć się do łóżka,
położyć się spać
to wtedy, wtedy wtedy
na swej podusi- dusi
palcami gramy dalej  tak:  

 

https://www.facebook.com/100003373328671/videos/2661800217275730/

 

Wykonaj kartę pracy

- doskonalenie płynności ruchów rąk /uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//06.04.2020.docx

 

 

02.04.2020r.

Rozwijanie umiejętności społecznych:

Zabawa 1  

Weź ulubionego misia/ lalę dziecka i powiedz;

-zobacz twoja lala/ miś jest smutny jeśli ją przytulisz lub się z nią pobawisz będzie zadowolona.

W ten sposób przez wykorzystanie ulubionej zabawki dziecka rozwijamy umiejętności społeczne.

Zabawa 2

Zabawa w rolę np. zabawa w sklep/ fryzjera/ dom.

Podczas takiej zabawy dzieci nieśmiałe zdobywają pewność siebie, uczą się danego zawodu, rozwijają umiejętności związane  z codziennym funkcjonowaniem.

 

Zachęcam do odwiedzania tych stron:

https://www.matzoo.pl/zerowka

http://pisupisu.pl/przedszkole/odkrywankam-4

 

 

 

01.04.2020r.

Kierunek usprawniania

- ćwiczenia percepcji słuchowej

* rozpoznawanie barw dźwięków

Przygotowanie 3 przedmiotów z różnych materiałów – szklanka, drewniany klocek, metalowy kubek. Zapoznanie się z ich barwą poprzez uderzanie w nie drewnianą pałeczką. Następnie polecamy aby dziecko obróciło się tyłem i odgadywało o który przedmiot uderzamy. Zabawa odbywa się na zmianę wspólnie z rodzicami. Gdy dziecko sprawnie odgaduje, zwiększamy ilość przedmiotów dokładając po jednym.

 

*Układanie klocków odpowiednio do wystukanego rytmu

Rodzic wystukuje rytm zaczynając od najłatwiejszego dla dziecka np.: 2 elementowy. Zadaniem dziecka jest ułożenie klocków zgodnie z podanym rytmem. Ważne jest aby układać klocki od strony lewej do prawej zgodnie z kierunkiem pisania.

*zabawa w rytmy i dźwięki

Można wykorzystać np. garnki uderzamy łyżką w garnek dziecko musi odtworzyć liczbę uderzeń

- pomaluj załączony obrazek farbami, staraj się nie wychodzić za linię

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//02.04.docx

 

31.03.2020r.

Kierunek usprawniania

- ćwiczenia w nazywaniu i rozróżnianiu emocji

* opowiedz mamie lub tacie jaki masz dziś humor, następnie wykonaj załączone karty pracy, nazwij emocje które rozpoznajesz, opowiedz mamie bądź tacie kiedy jesteś smutny a kiedy szczęśliwy

- ćwiczenie percepcji wzrokowej oraz analizy i syntezy wyrazów

* karta pracy  połącz zwierzęta z ich cieniami, nazwij zwierzęta, dokonaj analizy nazw zwierząt (podziel nazwy zwierząt na sylaby, a teraz niech mama lub tata mówią nazwy zwierząt sylabami a Ty zgadnij jakie to zwierzę. Rodzic mówiąc sylaby zachowuje pauzę ok 3 sekund pomiędzy sylabami

 

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//Rewalidacja 31.03.docx

30.03.2020

Kierunek usprawniania

-  ćwiczenia usprawniające duże grupy mięśni ramienia i przedramienia oraz zmniejszające napięcie mięśniowe

* zabawy z piłką lub balonem( odbijanie, podrzucanie, łapanie, toczenie, rzucanie do celu)

 

- ćwiczenia usprawniające drobne ruch rąk i lateralizację

* malowanie farbą za pomocą palca, ślimaków , kół, jabłuszek itp

*Pomaluj  obrazek farbami staraj się nie wychodzić za linię ( załącznik karta pracy)

 

- ćwiczenia percepcji wzrokowej  (Karta pracy złącznik)

* naśladowanie - uzupełnij  według wzoru

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//30.03.docx

26.03.2020

- ćwiczenia usprawniające dłoń i końce palców

* wycinanki – najpierw po linii prostej potem krzywej,  spróbuj wyciąć koło i kwadrat

* ćwiczenie usprawniające drobne ruchy rąk i lateralizację

(rysowanie szlaczków zgodnie z kierunkiem pisania) Karty pracy załącznik

Zabawy z plasteliną zmniejszające napięcie mięśniowe rąk

*wyklej z plasteliny kwiatek dla mamy

*pokoloruj obrazek wg podanego wzoru – Karta pracy link:

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//26 (1).docx  

 

25.03.2020r.

- ćwiczenia usprawniające dłoń i końce palców

* ugniatanie raz w lewej raz w prawej ręce kulki z papieru, rzucanie kulką do celu (ćwiczenie można wykonać  kilka razy, stopniując trudność, najpierw zgniatamy papier dwoma rękoma, potem jedną najpierw prawą potem lewą, można też spróbować rozłożyć zgnieciony papier w kulkę)

* ćwiczenie usprawniające drobne ruchy rąk i lateralizację

(rysowanie szlaczków zgodnie z kierunkiem pisania) Karty pracy załącznik

Zabawy z plasteliną zmniejszające napięcie mięśniowe rąk

*ulep z plasteliny kilka kulek większych i mniejszych – ułóż je od największej do najmniejszej

*teraz możesz ulepić z plasteliny np. zwierzątko

/uploads/5e125d739ee04/pages/25/content//25 - szlaczki.docx